Leden 2013

Straciatella

26. ledna 2013 v 21:15 Moučníky
Potřebujeme:
tmavé těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
3/4 hrnku oleje
1 pečící prášek
1 vanilkový cukr
2 vejce
2 lžíce kakaa
Smícháme v hladké těsto.

světlé těsto:
2 tvarohy
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1 vanilkový pudink(prášek)
1 vanilkový cukr
2 vejce
Také vyšlehat do tekutějšího krému.

Postup:
Z tmavého těsta si necháme tak 1/3 stranou. Ostatní nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pak opatrně nalijeme světlé těsto a rozetřeme. Na to nacákáme zbytek tmavého těsta cik-cak.
Pečeme na 170°C cca 30-40 minut.
Buchta je dobrá a vláčná.


Makovník

26. ledna 2013 v 21:03 Moučníky
Potřebujeme:
3 hrnky polohrubé mouky
1-2 hrnky cukru krupice (podle chuti)
1 hrnek mletého máku
1 pečící prášek
1 hrnek oleje
1 hrnek mléka
2 vejce

Postup:
Vše smícháme do hladka a nalijeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech.
Pečeme cca 45minut na 180°C .

Rýžový nákyp s kompotem

26. ledna 2013 v 20:56 Hlavní jídla
Potřebujeme:
300g rýže
6dcl mléka
100g cukr moučka
80g másla
2 vejce
kompot (třeba meruňky)
mletá skořice

Rýži propláchneme, spaříme vařící vodou a zcedíme. Dáme do hrnce, zalijeme mlékem a vaříme na mírném ohni do vyvaření mléka. Pak necháme rýži vychladnout. Mezitím smícháme cukr, máslo, žloutky a skořici. Po vychladnutí rýži smícháme se směsí. Ušleháme sníh z bílků a opatrně vmícháme do rýže. Půlku směsi nalijeme do varné mísy, na to nasypeme zcezený kompot a zalijeme zbytkem směsi. Pečeme do zlatova.


Lasagne alla Bolognese

26. ledna 2013 v 20:41 Hlavní jídla
Potřebujeme:
300g lasagní
cca 100g bešamelu
100g parmazánu
150g rajčatové šťávy (sugo pomodoro)
150g sugo Bolognese(ragú)
sůl , pepř

Postup:
Plátky lasagní musíme spařit ve vroucí osolené vodě s kapkou oleje a vhodit do studené vody s ledem, aby zůstaly ,,aldente,,.
Do zapékací misky střídavě skládáme plátky těsta, vrstvu rajčatové šťávy, opět lasagne, ragúBolognese, bešamel. Zopakujeme všechny vrstvy ještě jednou a zakončíme rajčatovou omáčkou, bešamelem a strouhaným parmazánem.
Pečeme v troubě cca 45minut na 180°C.

Jak se dělá Bešamel:
100g másla
100g hladké mouky
cca3/4l mléka
muškátový oříšek
špetka soli
V kastrole rozpustíme máslo a postupně přisypáváme mouku. Mléko ohřejeme a pomalu vlijeme do kastrolu s máslem a moukou, přidáme sůl a oříšek, rozmícháme do hladka.

Jak se dělá ragú Bolognese:
1,5dcl oleje extra virgin
cibule , mrkev, celer
500g mletého hovězího
300g mletého vepřového
200g kuřecích jater
2 Toulouské klobásy(rozdrobené nebo umleté)
2dcl červeného vína
2 lžíce rajčatového koncentrátu(ale dávám i větší konzervičku)
cca 1l vlažné vody
2dcl mléka
muškátový oříšek
sůl, pepř
Na pánvi s olejem orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky, přihodíme maso, nejdříve hovězí, pak vepřové, po chvíli přidáme nakrájená játra a klobásu. Podlijeme vínem (maso, né sebe! :-)...) . Počkáme pár minut až se alkohol vypaří. V litru vody rozmícháme rajčatový protlak a zalijeme masovou směs. Promícháme a vaříme asi 2-3 hodinky, aby se maso vyvařilo a změklo. Na posledních 20 minut přilijeme mléko, dochutíme oříškem, solí a pepřem.



Vlašák s jablky

26. ledna 2013 v 20:15 Saláty
Potřebujeme:
25dkg šunkového salámu
25dkg vařených brambor
25dkg kyselých okurek
10dkg jablek nastrouhaných na hrubo
8dkg cibule
40dkg majonézy
3/4dl mléka
1lžička moučkového cukru
sůl,pepř

Postup:
Promíchat, nechat uležet

Perník na plech

26. ledna 2013 v 20:11 Moučníky
Potřebujeme:
400g hladké mouky
250g moučkového cukru
1 perníkový prášek
1 kypřící prášek
1 lžíce kakaa na vaření
150g švestkových povidel
400ml mléka
1 vejce
3 lžíce oleje
Č.poleva: 100g Omegy+ 100g čokolády na vaření a rozpustit nad párou

Postup:
Vše vyšleháme šlehaček až se vše spojí a dělají se bublinky v těstě a nalije se na vymazaný a vysypaný plech s vysokým okrajem
Pečeme na 170°C cca 5 minut, pak stáhneme na 160°C asi 25-30minut.
Nakonec podle chuti můžeme polít čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat....

Olejová bábovka

26. ledna 2013 v 20:05 Moučníky
Potřebujeme:
2 plné hrnky poloh.mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
citronová kůra nebo rum

Vše smícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku.
Pečeme na 160°C cca 45 minut.
Děkujeme, že jste navštívili naše stránky...