Ačokča

16. března 2017 v 21:01 |  Zajímavosti
Též korila nebo lidově paprikookurka. Pochází z Jižní Ameriky. Pěstuje se pro své nezralé plody a listy, které se používají jako zelenina. Vejčité lusky mají v kuchyni všestranné použití, lze je konzumovat i syrové. Bobulovité plody paprskovitého tvaru se špičatým vrškem dosahují délky 5-10 cm. V syrovém stavu pomáhá proti cukrovce, snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak.Používá se při léčbě respiračních chorob a preventivně působí proti ateroskleróze. Konzumují se syrové, dušené nebo vařené, použití i příprava je obdobná jako u paprik. Plody lze i nakládat společně s okurkami, cibulkami a karotkou do sladkokyselých nálevů nebo nakrájené na menší kousky sušit a přes zimu použít v kuchyni např. do zeleninových polévek. Malé plody mají za syrova hráškovou chuť, konzumují se celé. Větší plody je lépe rozříznout, protože mohou obsahovat tvrdá semínka, které je vhodné před konzumací odstranit.




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Děkujeme, že jste navštívili naše stránky...