Hlíva ústřičná

11. března 2017 v 18:19 |  Zajímavosti
Hlíva ústřičná, latinsky Pleurotus ostreatus, je dřevokazná houba, která parazituje na živinách některých dřevin. Klobouk hlívy připomíná barvou i tvarem ústřice, takto tedy získala svůj druhový název. Má intenzivní vůni.Hlíva ústřičná je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a stopových prvků. Obsahuje vitamín B, C, D, a K, železo, zinek, draslík, fosfor, selen, sodík, jód a bor. Dále obsahuje chitosan, který přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu, zvyšuje odolnost proti infekcím, zvyšuje i tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň.Má i účinky proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům, při léčení popálenin . Hlíva ústřičná obsahuje i malé množství arabitolu, který může u některých lidí způsobit střevní potíže. Může mít i projímavé účinky.Zbarvení je široce proměnlivé od barvy bělavé, šedomodravé až k šedohnědé nebo hnědé. Zbarvení je závislé na podmínkách růstu, vzdušné vlhkosti apod. Klobouky rostou jako u většiny ostatních hlív nad sebou v trsech, řadách nebo vrstvách nad sebou. Dužina je čistě bílá. Chuť nasládlá. Roste od konce léta až do zimy, při mírné zimě často i na jaře, na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů, zejména na bucích, vrbách, ořešácích, břízách, topolech nebo jeřabinách. Pěstuje se i uměle, jak průmyslově tak i v domácích podmínkách. Hlíva ústřičná je jedlá houba s všestranným použitím jak do hotových jídel, tak k nakládání do octa nebo sušení. Je to vynikající surovina pro polévky a omáčky, dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech a kombinacích se zeleninou. Běžně se konzumují pouze klobouky hub, ale tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na tzv. houbový prášek, který se používá jako aromatické houbové koření.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 12. března 2017 v 12:30 | Reagovat

Na zimu to je pro mě spása na smaženici. Není jako z lesních hub, ale taky je dobrá, zvlášť když si člověk hezky hlívu opraží na přepuštěném másle. :)

2 Pajapisebdsm Pajapisebdsm | 12. března 2017 v 20:48 | Reagovat

[1]:přesně. Maslicko, kmín, sůl, chleba... Ňam :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Děkujeme, že jste navštívili naše stránky...