Březen 2018

Míša řezy...

10. března 2018 v 21:36 Moučníky
Potřebujeme:
Těsto-6 vajec, 6 lžic cukr moučka, 6 lžic horké vody, 6 lžic oleje, 6 lžic polohrubé mouky, 4 lžíce kakaa, půl lžičky jedlé sody.
Krém- 250g másla, 200g cukr moučka, 2 tvarohy ve vaničce.
Poleva- 100g másla,2 tyčky ledových kaštanů.

Postup: Vyšlehat žloutky s cukrem do pěny, přidat vodu a olej a pořád šlehat, pak opatrně vmíchat sypké suroviny a nakonec i sníh.Pekla jsem na 160 v HV. Plech o rozměru 35 x 25 cm. Plech jsem vyložila pečícím papírem.Krém: 1 máslo vyšlehat s 200 g moučkového cukru, pak přidat 2 tvarohy ve vaničce. Krém natřeme na upečený plát těsta a polijeme polevou.Poleva: 100g másla a 2 tyčinky ledových kaštanů. Spolu rozpustíme na mírném ohni.

Broskvový džem...

10. března 2018 v 21:28 Zavařování
Potřebujeme:
1kg zralých broskví, 300g cukru, špetku mletého hřebíčku a muškátového oříšku, strouhaná kůra z jednoho citronu.

Postup:
Troubu předehřát na 220°C. Broskve oloupat, bez pecek, na pekáč, přiklopit a dusit do měkka asi 25 minut. Vyndat z trouby, rozmačkat, promíchat s cukrem, kořením, kůrou. Přiklopit a znova péct 25 minut. Rozmixovat, plnit do sklenic a postavit na víčko.

Ananasový džem s brusinkami...

10. března 2018 v 21:19 Zavařování
Potřebujeme:
600g ananasu na kousky, 300ml pomerančové šťávy, 100g sušených brusinek, 1 balení želírovací cukr extra 2:1.

Postup:
Do hrnce dáme ananas, džus , brusinky. Přidat želírovací cukr. Přivést k varu a vařit aspoň 5 minut. Rozmixovat a plnit do sklenic a postavit na víčko.

Papriková marmeláda ostrá...

10. března 2018 v 21:07 Zavařování
Potřebujeme:
200g chilli papriček červených,
600g paprik červených, 1kg cukru, 200ml octa, 200ml oleje

Postup:
  1. Chilli a červené papriky důkladně omyjeme a zbavíme je jádřinců. Nakrájíme je na kousky, které dáme do kastrolu spolu s olejem a octem. Necháme asi 1 hodinu odležet.
  2. Pak na mírném plameni vaříme cirka 30 minut. Propasírujeme, nebo umixujeme hodně najemno ponorným nástavcem.
  3. Dáme opět na plotnu, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme asi 20 minut. Poté plníme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem nahoru.

Džem ze žlutých blum...

10. března 2018 v 20:58 Zavařování
Potřebujeme:
1 kg blum, 1150g cukru krupice, 1 Gelfix klasik

Postup:
Vypeckovat, nakrájet na malé kousky, rozmixovat. Přidáme Gelfix podle návodu. Vaříme asi minutu. Přidáme cukr, promícháme , povaříme asi 5 minut. Pokud na talířku ztuhne, je ok. Pokud ne, přidáme 2 lžíce kyseliny citronové. Horké nalijeme do sklenic a postavíme na víčko.

Jahodový sirup...

10. března 2018 v 20:47 Zavařování
Potřebujeme:
1 kg jahod, 10g kyseliny citronové, 1kg cukru krupice, (+ 3 celé skořice,1 hrst čerstvých bylinek)

Postup:
Jahody omýt, odštopkovat, rozmixovat. Smíchat s cukrem,popřípadě se skořicí a bylinkami (máta nebo bazalka). Necháme 2-3 dny v temnu a chladu stát. Po té přecedit přes gázu do hrnce. Přidát kyselinu, zahřát na bod varu a ještě horký plníme do sklenic. Skladovat v chladu. Podobně můžeme zpracovat i jiné bob.ovoce.

Meduňkový sirup na spaní...

10. března 2018 v 20:37 Zavařování
Potřebujeme:
asi 20 delších stonků meduňky i s lístky
1,7 l převařené vody
1 kg cukru, ideálně třtinového
1 sáček (20g) kyseliny citronové nebo 6 citronů

Postup: Ze stonků meduňky otrháme lístky a namočíme je do zchladlé převařené vody. Stejné množství sirupu lze vyrobit i z menšího množství meduňky, ale když nějaký ten lísteček přihodíme, barva i chuť sirupu budou intenzivnější. Listy necháme pokud možno na chladném místě louhovat 24-48 hodin. Slijeme, ideálně přes plátno, do hrnce, přisypeme cukr a kyselinu citronovou a zahříváme na mírném plameni, až se cukr zcela rozpustí, necháme 3 minuty povařit, slijeme do sklenice, zavřeme, necháme vychladnout a můžeme pít každý den - 1 lžíci sirupu rozmícháme ve vodě nebo čaji.
Děkujeme, že jste navštívili naše stránky...