Červen 2018

Silný levandulový sirup...

25. června 2018 v 19:28 Zavařování
Potřebujeme:
Velkou hrst levandule nať i s květy, 1l vody, 1kg cukru, 2PL kyseliny citronové, 1x citron

Postup:
Levanduli lehce omýt a nastříhat do hrnce. Zalít horkou vodou. Přidat šťávu z jednoho citronu. Zamíchat a nechat stát 24 hodin. Druhý den tekutinu slít a vymačkat přes plátno. Přidat cukr a lehce vařit do rozpuštění. Přidat kyselinu. Vypnout. Lít do sklenic a postavit na pár minut na víčko. Nebo nalít do sklenic a 15 minut zavařit na max.85°C . Uchovat v chladu. Pijeme např. s vodou a ledem.

Borůvkový džem s jablky...

25. června 2018 v 19:18 Zavařování
Potřebujeme:
500g borůvek, 500g oloupaných jablek, 1x želírovací cukr 2:1

Postup:
K omytým borůvkám přidáme kousky jablek. Dusíme cca 5 minut. Přidáme želírovací cukr a za stálého míchání rozpouštíme cca 3 minuty. Plníme do sklenic a postavíme na víčko.

Borůvkový džem...

25. června 2018 v 19:12 Zavařování
Potřebujeme:
1kg lesních borůvek, 400g cukru, šťáva z jednoho citronu

Postup:
Omyté borůvky necháme okapat. Pomalu rozvaříme v hrnci. Odpaříme na poloviční množství. Vmícháme cukr, citronovou šťávu a krátce povaříme do rozpuštění. Plníme do sklenic a otočíme na víčko.

Rajský protlak...

25. června 2018 v 19:06 Zavařování
Potřebujeme:
rajčata, sůl, cukr

Postup:
Rajčata omyjeme, nakrájíme a rozvaříme v hrnci. Cca 30 minut. Rozmixujeme nebo propasírujeme. Dochutíme trochou soli a pár PL cukru podle chuti. Plníme do sklenic a sterilujeme 20 minut.

Třešňová marmeláda...

25. června 2018 v 18:57 Zavařování
Potřebujeme:
2kg třešní, 1kg cukru, 2PL kyseliny citronové, 2x Gelfix extra 2:1

Postup:
Omyté třešně vypeckujeme. Povaříme do měkka cca 20minut. Rozmixujeme ponorným mixerem. Můžeme i propasírovat přes cedník. Přidáme cukr smíchaný s Gelfixem a přivedeme k varu. Vaříme asi 3 minuty. Přisypeme kyselinu. Stáhneme z ohně. Odebereme pěnu. Plníme do sklenic a postavíme na víčko.

Rebarborový koláč...

2. června 2018 v 17:52 Moučníky
Potřebujeme:
120g másla
4 vejce
150g polohrubé mouky
1 pečící prášek
75g solamylu
skořice mletá
300-500g rebarbory
100g moučkového cukru
tuk
drobenka:50g másla, 50g cukru, 40g másla

Postup:
Máslo s cukrem vyšleháme. Postupně přidáme vejce. Pak mouku, prášek, solamyl, skořice. Těsto na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe kousky oloupané rebarbory. Posypeme cukrem a drobenkou. Péct na 160°C cca 35 minut.

Jahodový džem...

2. června 2018 v 17:47 Zavařování
Potřebujeme:
1kg jahod
1/2kg cukru
1 Gelfix Extra
2 lžíce kyseliny citronové
šťáva z jednoho citronu

Postup:
Omyté rozačkané jahody vařit cca 5 minut. Přidat gelfix podle návodu. Vařit 2 minuty. Přidat cukr. Vařit 7 minut.Přidat kyselinu + šťávu z citronu, zamíchat a vypnout. Horké do sklenic a postavit na víčko.

Kopřivový sirup...

2. června 2018 v 17:40 Zavařování
Potřebujeme:
40 stonků kopřivy
40g kyseliny citronové
1,5 kg třtinového cukru
2l vařící vody

Postup:
Kopřivu zalijeme vařící vodou. Přidáme kyselinu citronovou nebo šťávu z jednoho citronu a louhujeme 1 den. Pak scedíme, vyždímáme, přidáme cukr, trochu zahřejeme cca 5 minut. Horký lijeme do sklenic a stavíme na víčko.

Sirup z černého rybízu...

2. června 2018 v 17:35 Zavařování
Potřebujeme:
1kg černého rybízu
40 listů rybízu
1kg cukru
1l vody
šťáva z jednoho citronu
(můžete přidat 1 KL kyseliny citronové)

Postup:
Vše umýt. Dát do hrnce. Zalít vodou. Uvést do varu cca.na 30 minut. Slijeme. Vymačkáme přes plátno. Přidat cukr. 15 minut vařit. Horké do sklenic a na víčko.

Jahodová šťáva...

2. června 2018 v 17:29 Zavařování
Potřebujeme:
2kg jahod
2kg cukru
50g kyseliny citronové
1,6l vody

Postup:
Jahody do velkého hrnce. Podlít vodou. Vařit cca 10 minut až změknou. Rozmixovat. Přidat cukr a vařit cca 10 minut. Přidat kyselinu a vařit minutku. Horké lít do sklenic a postavit na víčko. (nebo 20 minut sterilizovat při 80°C)

Řepa se zelím...

2. června 2018 v 17:23 Zavařování
Potřebujeme:
1kg vařené řepy (15 minut vařit ve slupce a pak oloupat)
1kg čerstvého bílého zelí
20dkg cibule
250ml octa
750ml vody
2 lžíce soli
3 lžíce cukru

Postup:
Schladlou řepu oloupeme a nakrájíme na kostky, zelí na nudličky, cibuli na půlkolečka.Zelí a cibuli smícháme a povaříme v nálevu z vody, octa,soli,cukru asi 5 minut. Přidáme řepu a sterilizujeme. ( můžeme přidat fenykl a strouhaný křen)

Hrášková polévka...

2. června 2018 v 17:17 Polévky
Potřebujeme:
300g hrášku čerstvý nebo mražený
2 střední brambory
150g slaniny
1l vývaru
1 cibule
trochu smetany
česnek, sůl, pepř,olej

Postup:
Na oleji osmahnout cibuli a 50g slaniny. Přidat hrášek a brambory na kostičky. Orestovat. Přilít vývar. Přidat česnek, pepř, sůl. Až budou brambory měkké, rozmixujeme. Přidat smetanu, povařit. Na talíři dozdobit opečenou slaninou a např.chlebovými kostkami.

Vepřové kostky na houbách se smetanou...

2. června 2018 v 17:01 Hlavní jídla
Potřebujeme:
500g vepřové plece
1 cibule
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
sůl,pepř
1 lžíce sádla
300g hub
1 smetana
2lžíce octa
1 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky

Postup:
Maso na kostky 3x3, osolit a opepřit. Na sádle osmažit cibuli, přidat maso, orestovat. Podlít vodou a dusit. Přidat houby a podusit. Zahustit moukou a nalít smetanu. Dochutit octem a cukrem. Jako příloha houskový knedlík.
Děkujeme, že jste navštívili naše stránky...